Як приготувати сало в лушпинні цибулі
Складові:Сало – 0.5 кг
Лушпиння цибульна - за смаком
Сіль – 6 ст.
Часник – 2 шт.
Суміш перців – до смаку
Прянощі – за смаком трави
Приготування сало в лушпинні цибулі від БАНЯСА:
КРОК 1:
Будь-який спосіб приготування сала починається із купівлі головного інгредієнта. Від того, яке сало ви купите залежить кінцевий смак страви. Повірте це так. Навіть якщо ви вмієте приготувати сало 150 способами, все одно головним буде те, яке свіже сало ви купили.
Насамперед, потрібно купувати сало на ринку. Я ще жодного разу не зустрічала смачного магазинного сала (може, звичайно, ходжу не тими магазинами!).
Тож ви на ринку. Свіже сало зазвичай представлене у величезному асортименті. Але не всі шматочки підходять для засолювання. Насамперед, нам потрібно знайти справді свіже сало. Ви легко визначите свіжість за такою нерівною структурою, сало ще буквально живе, легко рухається від найменшого дотику. За консистенцією виглядає, як застиглий густий кисіль. Крім того, потрібно звернути увагу, чи є між салом та шкіркою тоненька світла, прозора смужка. Якщо вона на місці, значить, сало добре пропеклося, і ви отримаєте смачний результат! Якщо ні, то не варто брати таке сало для засолювання.
І так, обов'язково спробуйте, чи жорстка шкірка на салі. Для цього достатньо підчепити шкірку нігтем і злегка потягнути, ніби відриваючи. Чи легко виконується ця процедура? Знати, і шкірка буде м'якою! Тільки не довіряйте цю дію продавцеві. Вони зазвичай так швидко показують покупцеві, що шкірочка тонка та м'яка, що краще перевірити особисто, у кожного своє уявлення про м'якість.
І нарешті я завжди сало нюхаю. Мої знайомі м'ясники вже давно не дивуються, а дивляться на мене з повагою. Справа в тому, що свинка має бути добре просмалена (один із перших процесів обробки тушки), і не просто так, а в ідеалі – просмалена соломою. Тоді ви відчуєте тонкий ні з чим не порівнянний аромат.
Отже, ми вибрали гідний шмат сала і принесли його додому. І тут чатує перша небезпека - в жодному разі не можна свіже сало починати відразу солити. Має пройти хоча б 1-2 дні. За цей час сало вилежиться і згодом буде зручно працювати. Зазвичай я кладу сало на полицю холодильника.
КРОК 2:
Настав час готувати сало. Для цього потрібно нарізати його на зручні шматочки, бруски повинні бути невеликого розміру, щоб швидше просочувалися спеціями. І нехай вас не бентежить, що нарізуючи сало гарними рівними шматками, у вас залишаться обрізки. Я б порадила їх одразу розсортувати: якісь частини можна засолити, якісь використовувати у сирому вигляді для смаження (хто відмовиться від яєчні на салі чи смаженої із салом картоплі?!)
КРОК 3:
Тепер потрібний той особливий інгредієнт рецепту, який надасть особливий шарм салу: нереально гарний колір. Я говорю про лушпиння цибулі.
Коли я вирішила приготувати сало, виявилося, що вдома немає лушпиння цибулі. Ну і нічого страшного. Адже ви ходили на ринок за салом? Пройдіть по овочевих рядах і попросіть у продавців набрати лушпиння з ящика з цибулею. Мало того, що це буде абсолютно безкоштовно, так ще вам віддячать продавці за те, що ви їм цибульку почистили)))
Перед приготуванням лушпиння необхідно обов'язково промити під проточною водою.
КРОК 4:
Щоб продовжувати приготування, потрібно поставити каструлю з водою на вогонь. Зверніть увагу: лушпиння цибулі - прекрасний барвник. Вона чудовий колір надає крашанкам і, наприклад, салу. Але каструля теж неодмінно забарвиться. Тому уникайте використовувати емальовані каструлі, особливо білого кольору.
Як тільки вода в каструлі закипить, її треба щедро посолити. Я не дарма написала «щедро», бо сало – це саме той унікальний продукт, де сіль зайвою не буває. Тепер настав час кидати лушпиння цибулі. Залишимо каструлю кипіти на повільному вогні близько 10-15 хвилин для стійкого фарбування тузлука (так часто називають міцний соляний розчин).
Якщо вам здасться, що колір недостатньо інтенсивний, то киньте шматочки свіжих буряків – буде гарантований гарний відтінок.
Настав час опускати в розчин сало. Якщо вам доставляє естетичну незручність лушпиння цибулі, то вийміть її перед закладкою сала. За своїм досвідом скажу, що це зайвий крок у рецептурі, цілком можна залишити лушпиння в каструлі.
Сало проварюємо зовсім небагато – буквально 5-7 хвилин. Ви можете заперечити, що це дуже мало, за такий короткий проміжок часу неможливо зварити сало. Звісно, неможливо. Але нам і не потрібне варене сало, не це наша мета. Тому ми зупинимося на короткій тепловій обробці. А далі просто виключимо вогонь під каструлею і залишимо її остигати прямо із салом.
За час такого поступового остигання сало ще доготується, адже воно весь час перебуватиме в гарячому, а потім і теплому розсолі.
КРОК 5:
Поки сало остигає, нам потрібно підготувати суміш, у якій обвалюємо сало. Ця суміш – абсолютна фантазія. Враховуйте свої смаки та смакові пристрасті членів вашої родини! Я цього разу зробила дуже просте обвалку: з'єднала дрібно нарізаний часник зі свіжомеленою сумішшю перців і пряними травами.
КРОК 6:
Охолоджене сало можна обваляти в цій суміші цілим шматком. А можна нашпигувати сало ароматними добавками. Або - як зробила я - надрізати великий брусок сала на кілька частин (надріз робимо до самої шкірки, але так, щоб брусок сала не розпався на шматочки, а залишився того ж розміру). Мені здається, що при останньому способі обвалка буде найвдалішою.
Отже, сало вже запашне, але форму тримає не дуже добре. Отже, замотаємо шматочки в харчову плівку і відправимо їх в морозилку - нехай відпочивають приблизно 1 добу.
Час минув, давайте знімати пробу.
Найніжніше сало буквально тане в роті. Колір сала виходить дуже апетитний. А який аромат! Частуйтесь! Навіть просто на шматочок чорного хліба покласти кілька шматочків такого сала – і насолода смаком забезпечена!
Більше рецептів тут https://www.banyasa.com.ua/recipes