Як засолити сало по-українськи на зиму
Складові:- сало,
- сіль,
- спеції
Час для засолки сала: Весь рік
Раніше сало засолювали на зиму за потребою. Восени забивали свиней, щоб перед Різдвом не турбувати себе зайвою роботою, і мати на столі традиційні м'ясні страви. Холодильників не було, і доводилося для збереження продуктів використовувати сіль. Сіль для засолки сала теж була досить дорогою, але господині виходили зі становища, і вигадували свої рецепти, як засолити сало.
Залежно від якості сала, для його засолювання вибирається певний рецепт. Сало з молодої свинки можна засолювати сухим посолом. В ідеалі, таке сало має м'ясні прожилки та тонку шкірку, яка після засолювання стане просто незрівнянною. Сало з прожилки ще називають підчеревене або генеральське.
Існує два основних методи засолки сала по по-українськи
- Як засолити сало сухим посолом
- Варене солоне сало
Як засолити сало по-українськи сухим посолом
![](https://static.tildacdn.com/tild3036-6437-4138-b530-353136343230/_23.png)
Мити сало не можна, у жодному разі. Навіть якщо це сало з ринку, або магазину, і ви помітили на ньому якісь крихти, або тирса, що прилипла. Озброїться ножем, і обшкрібайте сало з усіх боків, видаляючи те, що до нього прилипло по дорозі на вашу кухню.
![](https://static.tildacdn.com/tild3331-3238-4261-b061-633336306438/_9.png)
Наріжте сало невеликими смужками шириною близько 5 см і в довжину - скільки є. Сухий посол має на увазі наявність ємності, в якій сало зберігатиметься. За старих часів для цього використовували дерев'яні ящики, але зараз це розкіш, і доводиться використовувати те, що є. Для засолювання сала можна використовувати трилітрові банки, емальовані каструлі або пластикові контейнери.
![](https://static.tildacdn.com/tild3934-3339-4739-b433-386165323338/_12.png)
Насипте на дно каструлі шар кам'яної солі грубого помелу. Ця сіль вбиратиме воду, яка вийде з сала.
Укладіть на цей шар солі шматок сала, шкіркою донизу, і присипте його сумішшю солі, паприки, і часточками часнику. Чорний перець використовувати можна, але практично нічого не дає, і паприка до сала підходить краще.
Укладайте сало шарами, і не скуплячись, пересипайте їх сіллю. Сало не пересолиться, а візьме лише те, що йому потрібне. В даному випадку сіль потрібна, щоб убирати вологу.
Коли ви покладете все сало, його потрібно перенести в прохолодне місце. Для цього краще використовувати льох або в холодильник, де температура стабільно прохолодна. Накрийте ємність із салом кришкою, але не закупорюйте наглухо. Сало має «дихати», інакше воно протухне, навіть за такої кількості солі.
У такому вигляді сало може зберігатися кілька місяців, але скуштувати його можна вже за тиждень. Витягніть шматок сало, ножем зіскребте зайву сіль, і спробуйте, від чого божеволіють любителі сала.
Варене солоне сало по-українськи на зиму
Сало від старої свині, або від кнура досить товсте, щільне, і частенько, не дуже приємно пахне. Якщо ви стали власником такого шматка сала, його можна врятувати, якщо його правильно приготувати.Наріжте сало на кубики розміром 10 на 10 см (приблизно).
Жменю цибулиння промийте і покладіть на дно каструлі.
![](https://static.tildacdn.com/tild6530-6230-4264-b664-303639326432/__2.png)
Укладіть сало прямо на подушку з лушпиння, і залийте водою, щоб вона повністю покривало сало.
Додайте сіль з розрахунку 3 столові ложки, на кожен кілограм сала, і поставте каструлю на вогонь.
Після закипання зробіть вогонь тихіше і варіть сало 2 години. Після закінчення цього часу, киньте в каструлю з десяток горошин чорного перцю, три листки лаврушки, часник і накрийте кришкою каструлю, до повного остигання розсолу.
Коли розсіл охолоне, витягніть сало і покладіть його на грати, щоб стекла вода. Поки що пробувати його ще рано. Загорніть сало в харчову плівку і покладіть у холодильник на 4-5 годин. При такому способі приготування, сторонні запахи зникають, і сало набуває вигляду та смаку підкопченого сала.
Решту сала можна перекласти в банки, залити розсолом в якому воно варилося, і закрити пластиковими кришками. Сало в такому вигляді зберігається в холодильнику, але не більше одного місяця.
Варіантів приготування сала безліч. Багато хто експериментує з приправами. Використовуйте перевірені часом спеції, адже завжди можна додати їх після засолювання, безпосередньо перед їжею.
Більше рецептів тут https://www.banyasa.com.ua/recipes