Блог - БАНЯСА

Професійна сокира для рубки м'яса БАНЯСА (топор, секач, мясоруб, тяпка)

Сокира БАНЯСА

Зараз як допоміжний інструмент для обробки м'яса та цілих туш в м’ясному павільйоні БАНЯСА використовується дуже багато різноманітних ножів і тесаків, кожен з яких виконує ряд своїх функцій. Однак найбільш ефективним пристосуванням для розрубу туші, включаючи заморожені м'ясні продукти, є професійна сокира для рубання м'яса та кісток БАНЯСА.
Такі сокири мати різну форму, тому підбір потрібного вигляду залежить від цілей експлуатації та від особистих смакових уподобань. Але об'єднуючою характеристикою для всіх типів таких сокир є велике лезо, а також велика і міцна ручка щоб без проблем впорається з кістками і м'ясом. Ми розробили різні зразки професійних сокир для розрубу м'яса. Також в нашому м'ясному павільйоні БАНЯСА ми їх протестували з нашими рубщиками і вибрали найкращий зразок.

Характеристики леза для сокири БАНЯСА

Ця деталь є найважливішою у всій конструкції, гарне лезо повинно бути товстим і важким. Саме баланс між масою і товщиною металу відповідатиме за можливості інструменту яким будуть рубати м'ясо та кістки. Форма може бути прямий чи закруглена і тут все залежить від вподобань рубщика м’яса.
Ідеальним варіантом для виконання леза в сокирі БАНЯСА є ресорно-пружинна сталь 60Г. Твердість якої 50 HRC і дозволяє отримати лезо яке не буде заминатися і кришитися під час розрубу кісток і замороженого м’яса. А також дуже легко правитися мусатом (сталькою) яку регулярно використовують рубщики професіонали для того щоб сокира буде завжди гострою.


Вухо сокири БАНЯСА виконане з нержавіючої сталі товщиною 2 мм, яке надійно з’єднане з лезом сокири чотирма заклепками діаметром 8 мм.
Оскільки лезо і вухо виконане з різних матеріалів, то в даному варіанті ми не можемо використовувати зварний шов. Такий метод з’єднання не є надійним і при великому навантаження такі шви дають тріщини. Тому ідеальним є використання заклепок які гарантують 100% з’єднання леза і вуха.

Ручка (топорище) сокири БАНЯСА.

Більшість умільців використовують звичайну деревину яка не є надійною і постійно тріскає та ламається. Як правило ці тріщини з’являються по вздовж волокон деревини і в подальшому приводять до вкрай негативних наслідків а інколи і до травм.
Ручка (топорище) сокири БАНЯСА виконане з клеєної фанери з додаванням скловолокна склеїного за допомогою епоксидної смоли, має вологозахисне просочення або лакофарбове покриття. Також она дуже міцна і має анатомічну форму, що дозволяє зменшити навантаження на суглоби рубщика.

Кути заточування сокири БАНЯСА


Кут заточування будь-якої сокири – один із ключових показників, необхідних для правильної підготовки інструменту для роботи. Саме від цієї характеристики залежатиме ріжуча здатність інструменту.

На вибір кута заточування впливає відразу кілька моментів:
  • Твердість оброблюваного матеріалу (кістки, свіже або заморожене м'ясо);
  • Рівень вологості матеріалу - показник, який більше відіграє роль при виборі кута заточування теслярської сокири, так як сухе дерево колеться набагато простіше вологого;
  • Метал, з якого виготовлено лезо, також відіграє важливу роль. Бажано вибирати сокиру з ресорно-пружинної сталі. Звичайно, заточування такої сокири представлятиме певні складнощі, але вистачить такого інструменту надовго, навіть за умови постійної експлуатації.

Рекомендований кут заточування сокири складає 40-45 градусів